
Changemaker Micha van Hoorn verwelkomt 10.000 impactmakers op de Impact Fair
Nee, nee: de Impact Fair is niet alleen de grootste impact experience ter wereld, het is de enige. Changemaker Micha van Hoorn verwelkomt begin april 10.000 bezoekers op ‘zijn’ Impact Fair en rolt de groene loper uit voor bedrijven die snappen dat goed doen en goed zakendoen synoniemen zijn en particulieren die graag op een positieve manier bijdragen aan de wereld van morgen.
Hij kwam vorig jaar met stip binnen op nummer 16 van De Dikke Blauwe, de lijst van honderd meest invloedrijke mensen in de wereld van de filantropie, bouwt al twintig edities mee aan het financiële fundament van Het Glazen Huis van 3FM Serious Request en is de bedenker de populaire Ommetje-app. Niet slecht voor een gesjeesde radio-DJ. Maar Micha van Hoorn is nog lang niet klaar als changemaker. In april organiseert hij in Koninklijke Jaarbeurs Utrecht drie dagen lang met de Impact Fair het grootste evenement in zijn soort in Europa – wat zeggen we, ter wereld!
Hoe wordt een zelfbenoemd ‘radiokind’ eigenlijk een wereldverbeteraar 2.0?
“Van jongs af aan was radio mijn grote droom. In september 2002 begon ik bij 3FM als stagiair van Gerard Ekdom. In een paar jaar tijd werkte ik mezelf op totdat ik zelf achter de microfoon van De Arbeidsvitaminen plaats mocht nemen. Dat weet niemand hoor. Ook omdat het bij een bescheiden keer bleef en ik kort daarna wegens tekort aan dj-talent werd ontslagen (schiet in de lach). Als je droom in duigen valt, moet je jezelf herijken. Ik stapte over naar televisie, werkte mezelf op tot format-ontwikkelaar in de denktank van John de Mol maar realiseerde mij uiteindelijk dat ik liever mensen van de bank af wilde krijgen dan ze zo lang mogelijk voor de buis houden. De natuur in, cultuur opsnuiven, dingen doen. Daarom gooide ik het roer radicaal om. Ik wilde liever mijn creativiteit inzetten om mensen te verleiden goed te doen, door de spotlights te zetten op dat wat al goed gaat. Dus startte ik 12 jaar geleden Better Together Agency om missiegedreven organisaties als Oranje Fonds, Hersenstichting, Sheltersuit Foundation en later ook commerciële bedrijven te helpen om meer impact te maken.”
Waarom is de stap van goede doelen naar commerciële bedrijven die goed willen doen een logische?
“Dat ik ook social enterprises als Tony’s Chocolonely en Too Good to Go omarmde is logisch, maar ik ontdekte dat er ook tal van commerciële partijen zijn, zoals Kruidvat en Vermaat Groep, die óók positieve impact willen realiseren, passend bij hun core business en toekomststrategie. De afgelopen jaren stelde zowel de ideële als de commerciële partijen waar ik voor werkte mij exact dezelfde vraag. Namelijk: ‘Kun je ons eens voorstellen aan de overkant?’. De ene zijde was op zoek naar duurzame commerciële partnerships, de andere naar organisaties waarmee ze samen geloofwaardig impact kunnen maken. Dát was de basis voor een soort marktplaats tussen ideëel en commercieel: de Impact Fair.”
Maar bedrijven zijn net mensen: die denken bij duurzaam toch vooral aan duur.
“Ik zeg altijd: “Als goeddoen commercieel aantrekkelijk wordt, dan gaat iedereen het goed. Zo simpel is het. Wanneer draaiden we de thermostaat een paar graden naar beneden? Toen de gasprijzen door het dak gingen. Terwijl we daarvoor ook al een warme trui hadden kunnen aantrekken. Maar door de prijsprikkel werd goed doen financieel aantrekkelijk. Hetzelfde met zonnepanelen en subsidie, of elektrische auto’s zonder wegenbelasting. Ik weet zeker dat omdat Kruidvat ziet dat de meest duurzame babyluier onder het eigen label een beter verdienmodel heeft dan traditionele wegwerpluiers, ze die laatste de deur uit doen. Of denk aan Tony’s Chocolonely. De eerste investeerders daarvan zijn miljonair geworden. Maar veel belangrijker: met het succes bracht de reep een transitie te weeg in de chocolademarkt. Want een goede reep bleek opeens een commercieel succes, en dan krijg je navolgers. Of neem Dopper, Naïve of Zeepje, allemaal goede voorbeelden van Nederlandse disruptors.

De Impact Fair presenteert positieve verhalen, maar het blijft niet bij presenteren alleen toch?
“Bij ons draait het om de beleving. Dat zal je niet verbazen als je weet dat een van mijn grote inspiratiebronnen NEMO Science Museum is. Dus kun je in de Jaarbeurs in de Spacebuzz raket van André Kuipers stappen om op educatieve wijze met virtual realitytechniek te ervaren hoe het voelt om als astronaut tijdens een maanreis naar onze aarde te kijken. Door te beleven zijn dingen sneller te begrijpen, makkelijker te onthouden en vooral beter na te vertellen. Daarom hadden we vorig jaar een 7 meter hoge klimmuur van Solidaridad als symbool van de extreme uitdaging van klimaatarmoede. En dit jaar hebben we de primeur van het eerste nummer uit musical-in-de-maak van Tim van Hattens bestseller Only Planet, met Willem Spaaij. Is de hele beurs 100% klimaatneutraal en 100% vegetarisch en staan er vier foodtrucks, zoals die van Karma Kebab en zijn alle toiletten omgebouwd tot een The Good Roll experience. We richten een speciaal AI-land in waarin technologie voor de goede zaak wordt ingezet. En dj Thijmen, een jongen met het syndroom van down die fantastisch platen draait, was vorig jaar als pauzeact zo’n succes, dat hij dit jaar gewoon een hoofdact is. Want ja, er wordt gesproken en ontmoet, maar er wordt ook gedanst en geborreld.”
Hoe zou je Micha’s missie samenvatten?
“Alles wat je aandacht geeft, groeit. Als ik de kranten-apps open, de socials volg of het journaal aanzet, ligt doemdenken op de loer. Maar het gekke is: ik ontmoet de hele dag door de meest bijzondere, inspirerende lui die echt heel wezenlijk hun best doen. Eerlijk, soms heb ik om half elf ’s ochtends al vier mensen gesproken die op hun eigen eigenwijze manier de meest bizarre shit doen. En allemaal met positieve impact op de wereld. Kortom, in míjn bubbel gaat het dus hartstikke goed. De missie is dus om die bubbel te vergroten. Die moet van 1 naar vier miljoen. Dan bereiken we het sociaal kantelpunt. Dan wordt goed doen dus gewoon de norm. En de Impact Fair -ik noem het wel eens de Huishoudbeurs voor Impactmakers- is daarvoor een podium. Daarmee wordt iedereen die bij ons te gast is automatisch een impactmaker, want je gaat ontdekken hoe lekker, leuk, grappig of fijn het is om een positief verschil te maken. Maar het is meer, want voorafgaand aan de publieksdag is het ook een tweedaagse vakbeurs. Daar komen o.a. de belangrijkste CEO’s en beslissers van grote bedrijven samen om elkaar te spreken en te inspireren, bijvoorbeeld met 80 rondetafelsessies. Impact maken gebeurt namelijk ook in de boardrooms. Kijk maar naar AFAS Software, waar ze in één jaar een vierdaagse werkweek introduceerden, het wagenpark elektrificeerden en dertig procent van de organisatie in een fonds stoppen.”
En hoe zit het met jouw radiodroom?
“Ah, vergat ik bijna te vertellen, de nieuwe zender van Giel Beelen gaat vanaf de beursvloer ook drie dagen lang live radio maken. Ik ben en zal altijd een radiodier blijven.”
Interview: Anton Damen alias De Plandelman – plandelen.nl
Fotografie: Remko Modderkolk